Doorzoek de site:

Home IT weetjes Zoekmachine optimalisatie: een must voor elke website

zoekmachine optimalisatieAls je de trotse eigenaar bent van je eigen website, maar nog niet op de hoogte bent van wat zoekmachine optimalisatie nu precies is, lees dan vooral verder!

Zoekmachine optimalisatie is namelijk een essentieel onderdeel van het webgebeuren geworden, en als je het links laat liggen zulen er niet veel bezoekers zijn die je website kunnen vinden, hoe mooi of interessant hij dan wel kan zijn!

In dit artikel kan je een inleiding tot zoekmachine optimalisatie (oftwewel SEO - Search Engine Optimization) lezen.

 

Zoekmachine optimalisatie (SEO): heb je de trein gemist?

Als je de trein van de zoekmachine optimalisatie gemist hebt, geen paniek! Het maakt niet uit hoe jong of hoe oud een website is, zodra je ermee begint zal je toch duidelijke verbeteringen opmerken!

Er zijn twee 'pijlers ' binnen de SEO waar je rekening moet houden:

  • On-page SEO: Deze pijler gaat over de structuur en opbouw van de website zelf. Het gaat er dus om om je website structureel zo goed mogelijk af te stemmen zodat de zoekmachines bij het crawlen enkel maar positieve factoren vinden. Geen duplicate URLs, geen non-SEF (search engine friendly) URLs, geen overdaad aan onnodige code, goed afgestemde H1 en H2 titels, meta descriptions en meta titels.
    Dat zijn maar enkele van de factoren die bekeken worden tijdens een SEO audit, maar het geeft hopelijk wel een idee waar on-page SEO om draait.
  • Off-page SEO: Deze pijler draait erom zoveel mogelijk links naar je website te krijgen van goede bronnen die een autoriteit voorstellen binnen het domein. Een voorbeeldje: gaat je website over fitness? Dan is het best als je een link krijgt van een gerespecteerde website die al lang bestaat en zich binnen hetzelfde domein bevindt (fitness, sporten, etc...). De website kan ook best in dezelfde taal of zelfs van hetzelfde land zijn als de getargette website.
    Dit klinkt niet ingewikkeld, maar is in feite véél moeilijker dan het lijkt: het gaat er in feite om om een natuurlijk proces (als jouw website waardevol is dan gaan andere websites in dezelfde sector er na verloop van tijd ook wel naar linken) zoveel mogelijk te versnellen... of na te bootsen! Want niets weerhoudt je om een aantal satteliet-websites te maken binnen hetzelfde thema die linken naar jouw website.
    Andere methodes zijn linkuitwisselingen voorstellen aan andere webmasters of artikels verspreiden op blognetwerken binnen hetzelfde thema. Social media zijn ook steeds relevanter en ogen zeker niet ontbreken in een SEO strategie!

Tot zover deze kleine inleiding tot zoekmachine optimalisatie. Hopelijk heb je er iets van opgestoken en kan je meteen aan de slag om je website beter te doen scoren in de zoekmachines!