Doorzoek de site:

Home Varia Het Noorderlicht bewonderen in België

Wist je dat je soms ook in België het Noorderlicht kan bewonderen? Op zondag 17 maart 2013 was er zo'n kans. Als je dan op een voldoende duistere plek met weinig lichtvervuiling stond op de juiste moment - en met de juiste weersomstandigheden - kon je het noorderlicht simpelweg van in België bewonderen.

Er moet wel aan een heel aantal voorwaarden voldaan worden alvorens je in onze contreiën het poollicht kan bewonderen. Je hoeft er dus niet helemaal voor naar Lapland of zo te reizen!

 

 

Het Noorderlicht in je achtertuin

Het Noorderlicht is slechts zelden zichtbaar in ons landje. Allereerst moet er een grote zonnestorm plaatsvinden.

Dan wordt er een zogenaamde 'zonnewolk' geproduceerd, een plasmawolk die de ruimte in geslingerd wordt.Natuurlijk moet die zonnewolk dan ook nog eens in de richting van de aarde geslingerd worden.

Het magnetisch veld dat hierdoor gegenereerd wordt moet zuidgericht zijn, dan is ze tegengesteld aan de polariteit van de aarde en kunnen de deeltjes de atmosfeer binnendringen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren nodig: dit alles moet natuurlijk 's nachts plaatsvinden en niet overdag, als je er iets van wil zien. Ook moet de hemel onbewolkt zijn en moet je daarnaast ook nog op een plaats staan met zo weining mogelijk lichtvervuiling, zoals in het midden van de velden.

Een hoop omstandigheden dus, maar het is mogelijk!