Doorzoek de site:

Home Varia Hoe controleer je een dak op lekken?

 

dakwerken

Er komt veel meer kijken bij een dakinspectie dan louter de bovenste oppervlakte. Het eerste waar je op moet letten is of dat je nog alle papieren hebt. Heb je nog een kopie van het garantiebewijs? Heb je alle namen en telefoonnummers van de bedrijven die ooit aan je dak hebben gewerkt – vorige controleurs, dakdekkers, architecten of de producent van je dak? Je zou ook een kopie moeten bezitten van alle gedane reparaties en een inventaris van wat ooit is vervangen en gerepareerd. Natuurlijk heb je ook een plan van je dak nodig, dat niet alleen het materiaal van je dak toont maar ook elke locatie van eventuele lekken of gedane reparaties. Meer informatie op dakwerken berchem!

De muren en ramen zouden ook gecheckt moeten worden. Het gebeurt maar al te vaak dat gaten in de muren, dichtingen of kapotte ramen worden bestempeld als ‘daklekken’. Zoek naar scheuren en vochtige plekken die een eerste indicatie kunnen zijn van wat er mis gaat. Er kunnen lekken ontstaan aan de aan- en afvoerpijpen, leidingen of andere doorboringen in de muur. Deze worden te vaak onvoldoende ingewerkt, zeker als ze worden geïnstalleerd als retrofit systemen.

Nadat je dit allemaal hebt overlopen, ben je klaar om je dak te gaan inspecteren. Een goede plaats om te starten is een eerste algemene overschouwing van je dak. Ligt er puin op zoals bladeren, planten of oude airconditioning apparaten? Dit is een teken dat het dak verwaarloosd is. Kijk naar de oppervlakte van het dak. Is de bedekking nog intact? Als er grind of andere ballast ligt, is het even verdeeld over het gehele oppervlak of niet?

Het oppervlak van het dak biedt bescherming tegen ultraviolette straling van de zon. Hierdoor verweren ook de meeste materialen het eerst. We kunnen dit vergelijken met je eigen huid: als je je niet voldoende beschermt tegen UV straling zal je huid sneller ouder worden met soms catastrofale gevolgen.

Je doet er ook goed aan je afwateringssysteem te checken. Als je permanent grote plassen hebt kan je dit soms gemakkelijk oplossen door het vuil rondom de afvoeren te verwijderen. Of je kan de afvoeren ontstoppen met een waterslang.. Stilstaand water kan er ook voor zorgen dat je dak sneller verweert. Het water kan de chemicaliën uit je dak halen die ervoor zorgen dat je dak buigzaam blijft. Erger nog, een klein gaatje in je dak onder een plas water kan er voor zorgen dat het hele gebouw onder water komt te staan.