Doorzoek de site:

Home Varia Palmolie, vragen en antwoorden

 

duurzame palmolie

Waarom is (rode) palmolie goed voor me?

Palmolie bevat de hoogste hoeveelheid vitaminen A en E van alle plantaardige oliën. De rode kleur komt door alpha-caroteen en beta-caroteen (vitamine A), voedingsstoffen die ook in wortelen en tomaten zitten. Duurzame palmolie bevat ook nog 10 andere carotenen zoals antioxidanten, tocoferolen en tocotriënolen (vitamine E).

Bron: huiledepalmedurable.be

Wat is het verschil tussen palmolie en kokosnootolie? Komen deze beiden van de kokospalm?

Zowel de Rode Palm als de Kokospalm behoren tot de zelfde familie, maar zijn een andere soort. Beiden produceren zgn. tropische olie maar het vetgehalte en voedingswaarde verschillen. Palmolie (niet te verwarren met palmpitolie) bevat ongeveer 45% verzadigde vetten waarvan een groot aandeel aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Kokosnootolie bevat ongeveer 90% verzadigde vetten.

Wat is het verschil tussen palmolie en palmpitolie?

Beide soorten olie komen van dezelfde soort palmboom maar hebben heel verschillende eigenschappen. Palmolie, zoals de organische palmolie van Nutiva, wordt gewonnen uit de rode vruchten van de palmboom en bevat een hoge hoeveelheid vitamine A en E.

Palmpitolie daarentegen, wordt gewonnen uit de pitten van de vrucht en bevat deze gezonde antioxidanten dus niet.

Waar kan ik palmolie voor gebruiken?

Palmolie is uiterst geschikt voor de keuken: bakken, braden, frituren of in dipsauzen. Het gaat heerlijk samen met popcorn, stoofpotjes of andere sauzen. De vetzuren in palmolie zijn heek stabiel en kunnen daarom perfect dienen tijdens het koken op middelhoge temperaturen. Tropische oliën worden traditioneel ook vaak gebruikt tijdens de lichaamsverzorging, van een massage tot zeep en cosmetica.