Doorzoek de site:

Home Varia Buikpijn bij baby's

 

Als je baby ongewoon veel huilt, zou deze wel eens buikpijn of krampen kunnen hebben. Let er op wanneer je baby zich niet goed lijkt te voelen; is dit kort na het eten? Heeft je baby ook last van andere symptomen zoals koorts, braken of diarree? De onderstaande aandoeningen zijn de meest voorkomende oorzaken van maagpijn voor baby's.

Wist je dat kinderen van 0 tot en met 4 jaar een gratis tandverzekering kunnen krijgen.

 


 

Koliek

Koliek is de klassieke verklaring voor maagpijn. Het is een aandoening die vaak gebruikt wordt om het oncontroleerbare huilen van een baby te verklaren. Als je baby jonger is dan 5 maanden en overdreven en ongecontroleerd huilt gedurende meer dan drie opeenvolgende uren of meer dan drie dagen per week gedurende ten minste drie weken, dan is koliek de enige verklaring voor dit ongemak.

Helaas bestaat er geen remedie voor koliek. Ouders en artsen hebben elk hun eigen manier om de tranen en de pijn van hun kind te verzachten. Het goede nieuws is dat de meeste baby's aanzienlijk verbeteren na 3 tot 4 maanden en zijn ervan genezen vanaf dat ze 5 maanden oud zijn geworden.

Een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel en winderigheid komt vaak voor tijdens de eerste drie maanden omdat de darmen van je baby zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Dit gebeurt ook vaak opnieuw tussen de zesde en twaalfde levensmaand omdat je baby dan veel voeding voor een eerste keer probeert.

Constipatie

Het meest voorkomende maagprobleem bij baby’s die vast voedsel eten is constipatie. Als je baby een minder frequente stoelgang heeft of ongemakkelijk is als deze dan toch moet, is hij of zij hoogstwaarschijnlijk geconstipeerd. Een ander symptoom is een harde, droge ontlasting.

Als je baby al vast voedsel eet, kan je gemakkelijk de constipatie verhelpen door ander voedsel te eten zoals havermout, abrikozen, peren, pruimen, en erwten. Vermijd voedsel dat de stoelgang kan verstoppen zoals bananen, appels en appelmoes, wortelen en rijst. Meer water drinken en meer lichaamsbeweging kunnen ook helpen. Leg je baby op zijn of haar rug en ‘fiets’ dan met de benen.