Doorzoek de site:

Home Varia Een afvoer ontstoppen

verstopping

Een verstopt afvoerkanaal kan altijd ontstaan, maar vooral rond de feestdagen, wanneer een huis vol gasten extra gebruik maakt van wastafels en toiletten. Niet alle verstoppingen hebben per se de diensten van een loodgieter nodig. Er zijn verschillende manieren om zelf van uw verstoppingen af te komen, of nog beter zelfs, ze te voorkomen. Kan je het probleem toch niet zelf oplossen na het lezen van dit artikel? Contacteer dan de experts van http://www.ontstoppingsdienstig.be/.

Wacht niet als uw afvoerkanaal het water langzaam weg laat stromen; het wordt alleen maar erger. Trek eerst wat rubberen handschoenen aan, verwijder de putdeksel en verwijder het vuil waar u bij kunt. Denk hierbij aan een wijze spreuk bij loodgieters: Dat het in het afvoerkanaal verdwijnt wil nog niet zeggen dat het weg is.

Als de verstopping te ver in het afvoerkanaal zit, dan moet u de pijp schoon zien te maken. Probeer dit niet met een chemische oplossing. Deze werken vaak niet alleen erg slecht, ze zijn ook gevaarlijk voor mensen, en verschrikkelijk voor het milieu.

Het is zelfs nog erger als u meerdere chemische oplossingen met elkaar gebruikt. Dit kan giftige stoffen of zelfs een explosie veroorzaken.
Als u metalen pijpen heeft, probeer dan wat water te koken en giet dit langzaam in het afvoerputje. Dit kan ervoor zorgen dat rommel loslaat en wordt weggespoeld.

Als dat niet werkt en het afvoerputje bevat een U-vormige pijp, bekend als de val, dan moet deze worden losgemaakt en schoongemaakt. Zorg ervoor dat u een emmer onder de pijp legt voor u deze loskoppelt, om enig water op te vangen. Afhangende van de soort val die u heeft moet u de plug losschroeven en de pijp schoonmaken, of deze losmaken met een moersleutel.

Als een verstopping zich dieper in de pijp bevindt, gebruik dan een ontstopper of gebruik een avegaar om hem schoon te maken.

Het verschil is dat een loodgieter de verstopping los zal maken, waardoor hij verder naar beneden stroomt. Een avegaar draait zich in de verstopping en breekt deze vervolgens op.

Voordat u een ontstopper gaat gebruiken op een badkuip of een wastafel, dekt u overige gaten af met tape of een doek. Zorg ervoor dat u de juiste type ontstopper gebruikt: zij met platte stukken zijn voor wastafels en badkuipen; degene met een ronde basis is beter voor toiletten.