Doorzoek de site:

Home Varia Tips voor het schoonmaken en onderhouden van een open haard

schoorsteenvegen

De warme gloed van een haard is héérlijk. Om deze haard veilig te houden is het belangrijk dat u hem regelmatig schoonmaakt, en dat u ervan verzekerd bent dat hij goed is gebouwd. Ook is het een slim idee om een professional naar de haard en de schoorsteen te laten kijken, ook al bent u van plan hem zelf schoon te maken. Voor het schoorsteenvegen schakelt u best een professional in.

Wanneer de schoorsteen wordt schoongemaakt door een technicus legt hij een doek neer, plaats hij lampen, plugt hij een vacuümsysteem in heeft hij allerlei voorwerpen en borstels bij de hand. Maar voordat de schoorsteen wordt schoongemaakt worden er een aantal dingen gecontroleerd.

De stenen moeten worden geïnspecteerd. Standaard stenen kunnen niet omgaan met de hogere temperaturen waar vuurstenen juist wel mee om kunnen gaan. De standaard steen begint te scheuren en het metselsteen zal verbrokkelen. Als u standaard stenen heeft, dan is het slimmer om het metselsteen weg te slijpen en te vervangen met cement voor hogere temperaturen.

Als u uw eigen haard schoonmaakt, dan kunnen de assen en het creosoot worden uitgestrooid over de bloemen, aangezien ze een bron van calcium en andere voedingsstoffen bieden.

Tijdens het schoonmaken moet de demper ook goed worden gecontroleerd op zijn positie, om zo te verzekeren dat er energie wordt geconserveerd en dat de vuurhaard veilig is.

Terwijl de vacuüm aanstaat kunt u een harde borstel gebruiken om de muren van de haard schoon te maken. De demperrand moet altijd worden schoongemaakt, aangezien hier ook creosootstof opbouwt. De buitenkant van de schoorsteen moet worden gecontroleerd op obstructies.

Een schoorsteendeksel, die een belangrijke functie biedt bij een goed werkende haard, zou moeten worden geïnstalleerd als dit nog niet het geval is. Het houdt dieren, regenwater, bladeren en ander afval uit de schoorsteen, en het net rond de randen werkt als een vonkenvanger.

Bij het inhuren van een schoorsteenveger kunt u het beste zoeken naar een gecertificeerde schoonmaker, iemand die is getest op de standaarden en regels, en die weet hoe een schoorsteen wordt gebouwd. Hij moet ook verzekerd zijn, in geval van een ongeluk.