Doorzoek de site:

Home Varia De geschiedenis van verkoopautomaten gaat terug tot de 1ste eeuw

 

Verkoopautomaten zijn een van de weinige zaken die onze droom van een samenleving zonder contant geld blokkeren. De apparaten, die een heel scala aan items voor slechts een beetje kleingeld aanbieden, zijn stil maar alom aanwezig. Ze vertegenwoordigen enkele van onze technologisch meest geavanceerde apparaten, en ze zullen er waarschijnlijk altijd voor ons zijn in tijden van nood. Bedrijven zoals Cofiserv zorgen voor de verdeling en plaatsing van verkoopautomaten.

Het blijkt dat verkoopautomaten een fascinerende geschiedenis hebben. De eerste werd in de 1e eeuw gemaakt om de diefstal van wijwater te voorkomen. Lees de rest van het artikel om meer te ontdekken over de geschiedenis van verkoopautomaten.

Die machine kwam tot stand dankzij het vakmanschap van Heron van Alexandrië. Deze Heron deed zeer veel uitvindingen die hielpen om de weg te effenen voor onze moderne samenleving. Stoommachine? Hij was er heel druk mee bezig. Een door de wind aangedreven machine? Ook daar was hij mee doende. De spuit? Hij ontwikkelde de eerste.

Maar veel van deze uitvindingen verbleken in vergelijking met die speciale machine die hij uitvond en die er op efficiënte manier voor zorgde dat mensen niet te veel wijwater meenamen uit de tempels waar ze heen gingen om de goden te aanbidden. Het was een vervelend en frustrerend gegeven, maar Heron kwam met een oplossing die uitermate slim was bedacht.

In wezen gooiden de mensen offergaven in het vat met wijwater, en het gewicht van deze offergaven drukte dan tegen een hendel die een kleine deur opende. Terwijl de deur geopend was, stroomde het wijwater uit de houder. Uiteindelijk, zou de munt echter vallen en het deurtje zich sluiten en er zo voor zorgen dat de mensen nooit meer dan hun eerlijk deel aan wijwater kregen.

En het meest vreemde hieraan? Het duurde ongeveer 1800 jaar voordat de moderne samenleving zijn uitvinding omarmde. Heron overleed ongeveer in 70 n.Chr.; en het was pas in 1883 dat Herons idee een blijvende impact bleek te hebben doordat de uitvinder Percival Everett een automaat voor ansichtkaarten en schrijfpapier uitvond.

Toegegeven, we gebruiken de verkoopautomaat tegenwoordig om snoeprepen en dergelijke te kopen in plaats van heilig water, maar de mechanismen zijn redelijk vergelijkbaar: geld wordt in de machine gegooid, versnellingen schakelen, spullen komen uit de machine.

Een standaard verkoopautomaat kost een paar duizend euro, en er zijn naar schatting 2 miljoen verkoopautomaten in de BeNeLux.