Doorzoek de site:

Home Varia Antwerpen, stad der diamantairs

Antwerpen is de Belgische stad der diamanten bij uitstek! De diamanthandel is er al meer dan vier eeuwen actief, en maakt ondertussen deel uit van het Antwerpse erfgoed, zowel op ambachtelijk als op artistiek diamantair antwerpenvlak. De stad huist eveneens het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanthandel.

 

Antwerpen, de diamant van het noorden

Wie Antwerpen zegt, denkt aan diamanten. Het kan ook niet anders, want zestig procent van de wereldhandel in ruwe diamanten, en ongeveer de helft van de handel in geslepen diamanten, gebeurt in Antwerpen.

Het Antwerpse diamantmuseum - dat al meer dan veertig jaar bestaat- huist momenteel in het diamantenpavilhoen in het Museum aan de Stroom. Het is dan ook het grooste diamantenmuseum van de wereld. Je kan er leren over de geschiedenis van de diamanten en de diamantindustrie en ook de instrumenten doorheen de eeuwen zien waarmee de stenen worden bewerkt en behandeld.

De Beurs voor Diamanthandel doet reeds sinds 1904 dienst als platform waar geslepen diamanten verhandeld worden. De meer dan 1500 lokale handelaars verenigen zich er met handelaars van over de hele wereld.

 

Een kleine reminder: de 4 C's

Diamanten worden beoordeeld aan de hand van 'de 4 C's' zijnde Cut, Carat, Color en Clarity. Een kort woordje uitleg over elk:

Cut: De 'cut' hangt af van de expertise van de diamantenslijper: een perfect geslepen diamant zal het licht perfect opvangen en weerkaatsen, waar slechter geslepen diamanten het licht nauwelijks of niet zullen weerkaatsen.

Clarity: de 'Clarity' geeft de puurheid van een diamant weer: Een perfecte clarity is pas bewezen wanneer de diamant zelfs onder 10x vergroting géén oneffenheden in zijn structuur vertoont.

Carat: Karaat wordt besloten op basis van gewicht, niet van maat. Hoe zwaarder de diamant, hoe meer karaat. Een diamant van evenveel karaat kan echter nog veel van prijs verschillen dan een even zware diamant, aangezien de andere 3 factoren ook een impact op de prijs hebben.

Color: De meeste diamanten lijken wel wit maar hebben subtiele ondertonen van geen en bruin. Echt kleurloze diamanten zijn zeer zeldzaam en zijn dus ook meteen de duurste.

 

de 4 kenmerken van diamanten