Doorzoek de site:

Home Varia Meest voorkomende typen van kleppen of ventielen

Hieronder vindt u een korte uitleg over de meest voorkomende typen van kleppen of ventielen die worden gebruikt in de hedendaagse Industrial Flow Control-industrie. Gebruikelijk zijn kogelkleppen, vlinderkleppen,... Bron: http://www.vvc-ivt.be/

 

Kwartslagkleppen of draaikleppen

 

De plugklep: de plugklep wordt vooral gebruikt voor schakel en regeldiensten. Ze controleert stroming door een cilindrische of conische plug met een gat in het midden dat in lijn is met het stroompad van de klep om stroming mogelijk te maken. Een kwartslag in beide richtingen blokkeert de stroom.

De kogelklep: de kogelklep is qua concept vergelijkbaar met de plugklep, maar gebruikt een draaiende kogel met een gat dat directe doorstroming in de open stand mogelijk maakt en de stroom blokkeert wanneer de bal 90 graden wordt gedraaid om de doorstroming te blokkeren. Ze wordt gebruikt voor schakel en regeldiensten.

De vlinderklep: de vlinderklep controleert stroming door middel van een cirkelvormige schijf of schoep waarvan de draaias loodrecht staat op de stroomrichting in de pijp. De vlinderklep wordt gebruikt voor zowel schakel als regeldiensten.

MULTI-TURN KLEPPEN OF LINEAIRE BEWEGINGSKLEPPEN

De afsluitklep: de afsluitklep is een voor algemeen gebruik bestemde klep die voornamelijk wordt gebruikt voor schakel en non-regeldiensten. De klep wordt afgesloten door een verticale schijf of poort met een plat vlak, die naar beneden glijdt door de klep om de stroming te blokkeren.

Het doorgangsventiel: het doorgangsventiel zorgt voor afsluiting door een plug met een vlakke of bolle bodem die wordt neergelaten op een bijpassende horizontale basis in het centrum van de klep. Na optillen van de plug opent het ventiel, waardoor vloeistof stroomt. Het doorgangsventiel wordt gebruikt voor schakeldiensten en beheert regeltoepassingen.

Het knijpventiel: het knijpventiel is bijzonder geschikt voor toepassingen van residu’s of vloeistoffen met grote hoeveelheden aan gesuspendeerde vaste stoffen. Het sluit af door middel van één of meer flexibele onderdelen, zoals een rubberen buis die dicht kan worden geknepen om de stroom te stoppen.

Het membraanventiel: het membraanventiel sluit af door middel van een flexibel membraan dat is aangesloten op een compressor. Wanneer de compressor door de spindel wordt verlaagd tot op een stuw, sluit het membraan af en stopt de stroom. Het membraanventiel verwerkt corrosieve, erosie en afvaldiensten.

De naaldklep: de naaldklep is een volume-controle klep die stroming in kleine lijnen beperkt. De vloeistof die door de klep wordt geleid draait 90 graden en gaat door een opening die de basis vormt voor een staaf met een kegelvormige punt. De grootte van de opening wordt veranderd door het positioneren van de kegel ten opzichte van de basis.