Doorzoek de site:

Home Varia Wat is een systeem- en netwerkbeheerder?

systeembeheerder

Een netwerk- of systeembeheerder is een veelzijdig technicus die verantwoordelijk is voor de invoering, de installatie en de configuratie van het datacommunicatienetwerk. Hij beheert de servers zodat ze juist functioneren. Voor meer informatie over verschillende types servers, bezoek https://www.ahead-it.eu/nl/home.

Wat is een systeem- en netwerkbeheerder ?

De systeem- en netwerkbeheerder dient te zorgen voor het goed functioneren van het geheel aan netwerkapparatuur. Als expert, verleent hij ook autorisatie aan nieuwe gebruikers waardoor ze zich kunnen aansluiten op het netwerk. Een van zijn belangrijkste functies binnen het bedrijf waarin hij actief is, is het garanderen van de back-up van gegevens en de veiligheid van het netwerk. Hij wordt dus ingezet om, in het geval er zich een incident of een defect voordoet op het netwerk van zijn werkgever, zo snel mogelijk de nodige reparaties uit te voeren. Bovenop het toezicht op de technologie, dient hij door middel van het testen van nieuwe apparatuur tevens systeem optimalisering te bewerkstelligen. De systeem- en netwerkbeheerder kan zijn beroep dus uitoefenen binnen grote of kleine bedrijven in verschillende branches zoals het bankwezen/de financiële branche, de industrie, grote distributieketens of zelf de medische branche. Van digitale dienstverleners tot telecombedrijven en van bestuursfuncties tot het MKB, er zijn binnen dit vakgebied volop mogelijkheden. Een ervaren systeem- en netwerkbeheerder kan dus functies als netwerkarchitect, IT-manager of zelfs CTO bekleden. Veelzijdigheid, beschikbaarheid, onafhankelijkheid en nauwkeurigheid zijn enkele van de kwaliteiten die iemand die deze carrière ambieert moet hebben.

De software die door systeem- en netwerkbeheerders wordt gebruikt

Als onderdeel van zijn opdrachten worden, afhankelijk van de taak, door de systeem- en netwerkbeheerder veel verschillende hulpmiddelen gebruikt :

 • Windows server
  Windows server
  is een besturingssysteem dat de mogelijkheid biedt om virtuele data servers zowel in een cloudomgeving als handmatig binnen het bedrijf te beheren.
 • Cisco
  De hulpmiddelen voor netwerkbeheer van Cisco maken het beheer van geïntegreerde communicatie, routing- en switchapparatuur, netwerken of zelfs identiteitsbeheer mogelijk.
 • SQL Server
  SQL Server
  is een hulpmiddel ontwikkeld door Microsoft dat het mogelijk maakt databases efficiënt te beheren.
 • Graphical Network Simulator (GNS)
  Graphical Network Simulator
  is een hulpmiddel dat de mogelijkheid biedt complexe netwerkarchitecturen te simuleren.