Doorzoek de site:

Home Varia Ecologische centrale verwarming: wat is Micro-WKK?

Ben je een nieuw huis aan het bouwen? Dan is het zeker de moeite waard om voldoende research uit te voeren alvorens over te gaan tot de aankoop van een verwarminssysteem. Het gaat erom de oplossing te vinden die werkt met de goedkoopste energie en die ook voldoende capaciteit heeft om je huis gezellig en probleemloos te verwarmen.

Micro-WKK oftewel micro-warmtekrachtkoppeling is de benaming voor een verwarmingssysteem dat werkt op basis van een stirling-motor of brandstofcel. De micro-WKK installatie is dus een alternatief voor de klassieke centrale verwarmingsketel, de geiser of de boiler.

centrale verwarming

 

Een Micro-WKK installatie voor je centrale verwarming

Om een voorbeeld te geven van de capaciteit van een micro-WKK installatie: de micro-wkk met stirling-motor wekt tot 10kWh aan warmte op per verbruikte 1kWh aan electriciteit. Zo kan je dus met het hoogste rendement electriciteit en warmte opwekken . Het is dus een ecologische oplossing -aangezien het reële stroomverbruik dus beduidend lager is- en ook een economische oplossing. De installatie neemt niet meer plaats in dan een klassieke condensatieketel.

Het extra rendement (bijvoorbeeld in de zomer, wanneer het energieverbruik lager ligt dankzij de lagere nood voor verwarming) kan net zoals bij zonnepanelen ook teruggeleverd worden aan het electriciteitsnet. Die besparingen worden dan afgetrokken van je energiefactuur waardoor je ook weer flink wat kan besparen.

Als energiebron gebruikt de micro-WKK ketel veelal aardgas of (bio)diesel of een brandstofcel, waarmee zowel verwarming, electriciteit en warm water gegenereerd kan worden. Het nadeel van de ketels die werken op diesel of aardgas is dat je toch nog CO-2 uitstoot genereert en dat je dus ook die brandstof zal moeten aankopen. De verwarmingsketels met een geïncorporeerde brandstofcel zijn om dat vlak veel beter.

Aangezien het om een ecologische oplossing gaat kan je bij de instalaltie van een micro-wkk ketel ook rekenen op een aantal subsidies. Het systeem is echter nog relatief nieuw en wordt dus ook nog niet standaard door alle installateurs of producenten aangeboden.

 

micro wkk