Doorzoek de site:

Home Vrije tijd Wat is centrale verwarming en hoe werkt ze?

Centrale verwarming is de gelijkmatige verdeling van warmte naar elke kamer in uw huis vanuit een centraal punt of warmtebron.

Overtuigd? Klik dan hier voor een offerteaanvraag centrale verwarming.


Het warme water verspreidt de warmte gelijkmatig en grondig naar elk gebied van uw huis via een netwerk van leidingen. Het leidingnetwerk kan in elke kamer op radiatoren worden aangesloten of in lussen onder de vloer worden gelegd voor vloerverwarming; beide systemen verspreiden een zachte warmte in uw huis.

Radiatoren: deze vereisen over het algemeen hoge temperaturen die momenteel alleen kunnen worden bereikt door verbrandingsketels.

Vloerverwarming: deze vereist water van een lagere temperatuur en kan verwarmd worden door elke warmtebron.

LET OP: het gebruik van zonne-energie wordt over het algemeen alleen overwogen voor het verwarmen van een huishoudelijke watercilinder. Het verwarmen van uw huis met zonne-energie is mogelijk, maar het vereist hoge aanloopkosten.

Er bestaan vele soorten warmtebronnen, waaronder de houtverwarmingsketel, palletverbrandingsketel, gasketel, verwarmingsketel op diesel, lucht naar water warmtepomp, geothermische warmtepomp.

HOOFDKENMERKEN

· De pompen voor de verwarmingsketels pompen water door de onder de vloer liggende leidingen of in de radiatoren, waardoor de hitte zachtjes aan het huis wordt afgegeven.

· Omdat er geen gedwongen luchtbeweging is, tocht het niet, zijn er geen warme en koude plekken of luidruchtige ventilatoren. De hitte is passief en onopvallend. Ze verwarmt voorwerpen en stoffen in de kamer.

· Het proces is uiterst efficiënt. Er wordt geen water daadwerkelijk verbruikt, en zodra het water op temperatuur komt, moduleert de boiler zich of schakelt zich uit, terwijl de warmte nog steeds door de buizen of radiatoren wordt afgegeven.

· In Nieuw-Zeeland komen gas- en dieselketels het meeste voor. De meeste modellen kunnen ook warm water produceren voor huishoudelijk kraangebruik. Sommigen kunnen zelfs een bubbelbad of zwembad verwarmen, evenals de centrale verwarming en het sanitair warm water.

· Alle systemen zijn uitgerust met een thermostaat en tijdregelaar, waardoor warmte alleen wordt geleverd wanneer dat ook nodig is. Daarnaast worden individuele radiatoren voorzien van thermostaten, waardoor er precieze controle bestaat over de warmte die aan verschillende delen van het huis wordt geleverd. De meer verfijnde vloersystemen kunnen ook worden geprogrammeerd om de duur en het niveau van de te leveren warmte in individuele kamers of zones te regelen.

 

· Een centraal verwarmingssysteem dat gebruik maakt van onder de vloer lopende leidingen om warmte te leveren kan alleen in een nieuw huis of renovatiewoning worden geïnstalleerd voordat de betonnen vloer is gelegd. Een systeem met wandradiatoren kan in zowel in nieuwe als bestaande huizen worden geïnstalleerd.